Je kunt ook makkelijk thuis zelf yoga beoefenen. Het is wel belangrijk dat je af en toe ook een les volgt, zodat een docent je kan helpen voorkomen dat je de houdingen aanneemt op een manier die schadelijk voor je lichaam zijn. Je voorkomt zo blessures. Er is een oneindig aanbod aan yogalesjes op youtube. Hieronder heb ik een selectie gemaakt en tips om zonder een instructievideo thuis yoga te doen.

Zonnegroet (Surya Namaskar)

Zelfs al heb je maar 5 minuten de tijd, de zonnegroet is een goede manier om je dag te beginnen. Het bevat veel verschillende houdingen, waarmee je zowel je kracht als je flexibiliteit traint. Als je wat langer de tijd hebt is het goed om te beginnen met de zonnegroet, omdat die je lichaam warm maakt voor eventuele stretches. Het is een redelijk eenvoudige routine die je na een aantal keer oefenen uit je hoofd kent. Je kan dan helemaal op de houdingen focussen, zonder op te zoeken wat je moet doen.

Er is een zonnegroet A en B. A is wat minder intensief en het is het beste daar mee te beginnen om het langzaam op te bouwen. Hieronder een plaatje van de routine.

Zonnegroet A (klassiek)

Zonnegroet B

Savasana

Het is belangrijk dat je je yogaoefeningen eindigt met savasana. Dit is een meditatieve ontspanning die je zenuwstelsel helpt om de oefeningen die je hebt gedaan te integreren. In savasana lig je op de grond en laat je alle inspanning, inclusief gecontroleerde ademhaling, los. Savasana wordt ook wel lijkhouding genoemd, omdat je alles (je vitale processen uiteraard uitgezonderd) tot stilte brengt.

Meer inspiratie om thuis yoga te doen

Beginnersles 1

(Yoga Journal)

Beginnersles 1

(Yoga Journal)

Pranayama (ademhalingsoefeningen)

Houdingen
Uitgebreide uitleg over houdingen, de technische details van een houding: